
 
 
 
July 28, 2014 
 
Chair Betty Packard and Members of the Ballot Simplification Committee 
1 Dr. Carlton B. Goodlett Place 
City Hall, Room 48 
San Francisco, CA 94102 
 
Via email to:  publications@sfgov.org 
 
Re: Ballot Measure – Pier 70 
 
Dear Chair Packard and Members of the Committee: 
 
On behalf of No Wall on the Waterfront, the citywide coalition that led the fight for 
Proposition B on the June 2014 ballot, I write with a comment and suggested edit to the Draft 
Digest for the “Pier 70” measure that will be before the BSC for consideration on July 30th. 
 
UNDER THE PROPOSITION B DISCLOSURE REQUIREMENTS, THE EXISTING PIER 
70 WATERFRONT HEIGHT LIMITS SHOULD BE SPECIFIED IN THE “PROPOSAL” 
AND “ A’YES’ VOTE MEANS” SECTIONS OF THE PIER 70 MEASURE DIGEST 
 
Proposition B, the Waterfront Height Limit Right to Vote Act, was approved by 58.8 percent 
of San Francisco voters on June 3, 2014.  The ordinance is now incorporated into city code as 
Section 61.5.1 of the San Francisco Administrative Code, which is attached for your reference.   
 
In addition to requiring voter approval of any proposed increases to the existing waterfront 
height limits, Prop. B contained specific language which now requires that:  “Any ballot 
measure placed before the electors to approve increased height limits for development on the 
waterfront must specify both the existing and proposed height limits in the ballot question.  
The failure to specify both the existing and proposed height limits in the ballot question shall 
render such an increase in height limits void.” see SF Administrative Code, Section 61.5.1 (b).    
 
The Draft Digest for the Pier 70 measure contains language in “The Proposal” section and the 
“A ‘Yes’ Vote Means” Sections that state what the proposed new height limit would be, but 
fail to state what the existing height limit at the Pier 70 site is (40 feet).  Since the language of 
the Ballot Simplification Committee Digest is heavily relied upon by the Department of 
Elections to formulate the ballot question for ballot measures, it would be sensible for the Pier 
70 Measure Digest to comport with the language of Prop. B and specify both the existing and 
proposed height limits in the “Proposal” section and the “A ‘Yes’ Vote Means” Section.  This 
would also help to provide voters with necessary context when making their voting decision. 



 
 
 Suggested Pier 70 digest edits: 
 
 “The Proposal:   

Proposition _ is an ordinance that would increase the height limit for buildings on the 
Pier 70 development site from 40 feet to 90 feet.”   

 
“A ‘YES’ Vote Means:  If you vote “yes,” you want to increase the height limit for 
buildings on the Pier 70 development site from 40 feet to 90 feet.” 

 
 
Making these changes will better inform voters as to the effect of the measure and ensure that 
it complies with the waterfront height limit disclosure requirements of Proposition B. 
 
Thank you for your time and consideration. 
 
Sincerely, 
 
 
 
Jon Golinger 
No Wall on the Waterfront 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

www.nowallonthewaterfront.com 



 
 

SAN FRANCISCO ADMINISTRATIVE CODE 
CHAPTER 61: WATERFRONT LAND USE 

 
 
SEC. 61.5.1.  WATERFRONT HEIGHT LIMIT RIGHT TO VOTE 
REQUIREMENT. 
 
   (a)   No city agency or officer may take, or permit to be taken, any action to 
permit development located in whole or in part on the waterfront to exceed at 
any point the building and structure height limits in effect as of January 1, 2014, 
which are set forth in San Francisco Planning Code Article 2.5, unless a height 
limit increase for the development has been approved by a vote of the electors 
of the City and County of San Francisco. 
 
   (b)   Any ballot measure placed before the electors to approve increased 
height limits for development on the waterfront must specify both the 
existing and proposed height limits in the ballot question. The failure to 
specify both the existing and proposed height limits in the ballot question 
shall render such an increase in height limits void. 
 
   (c)   For the purposes of this Section, the term "waterfront" means land 
transferred to the City and County of San Francisco pursuant to Chapter 1333 of 
the Statutes of 1968, as well as any other property which is owned by or under 
the control of the Port Commission of San Francisco as of January 1, 2014 or 
acquired thereafter. 
 
(Added by Proposition B, 6/3/2014) 

	
  


